Reptes de la mediterrània

CANVI CLIMÀTIC O CANVI GLOBAL

El canvi climàtic o canvi global són totes les conseqüències a nivell local i global que està patint el planeta Terra i tots els organismes que hi viuen en ell per un augment en les temperatures.

Una de les principals raons d’aquest canvi, és l’efecte hivernacle. Aquest efecte es refereix al progressiu i ràpid augment de la temperatura mitja de la Terra observat durant més d’un segle a causa d’accions humanes. Aquest augment de la temperatura es degut a l’acumulació d’alguns gasos a l’atmosfera que construeixen un «sostre» invisible que no deixa sortir la calor que es genera al planeta. Igual que els hivernacles de cultiu de pebrots.

75%
de més de 65.000 tones d'hidrocarburs

EVITAR LA CONTAMINACIÓ PER PLÀSICS I HIDROPLÀSTICS

La presència de plàstics al medi ambient i al mar és possiblement un dels majors reptes mediambientals als que ens enfrontarem en aquest segle. Es calcula que cada any es produeixen  275 milions de tones de brossa plàstica, de la qual, aproximadament entre 4,8 i 12,7 arriben als oceans. Els plàstics i microplàstics floten al mar, s’acumulen al sediment i dins dels organismes, causant una alta mortalitat. Aquest problema, com si d’un boomerang es tractés, ens afecta als éssers humans molt directament.

Aproximadament el 92% dels plàstics que es troben a la mar són microplàstics que poden actuar com a vectors de dispersió d’additius químics, contaminants orgànics i contaminants metàl·lics que s’enganxen a la superfície. Els microplàstics són aquelles peces de plàstic que mesuren menys de 5mm, i que es poden haver fabricat ja amb aquesta mida, o poden haver arribat a aquesta mida per la degradació de plàstics més grans degut a l’acció del sol i del mar.

Els plàstics son ingerits per part de tot tipus d’organismes: des dels petits que conformen majoritàriament el plàncton fins als grans animals com són aus o grans mamífers marins. Moltes espècies se’ls mengen de manera inconscient i d’altres els confonen amb el seu aliment habitual.

La ingesta de plàstics pot provocar problemes digestius i ofegament i efectes tòxics sobre els teixits dels organismes degut als components dels quals estan fets i als hidrocarburs o metalls pesats que se’ls acaben enganxant.  Aquests compostos són capaços de causar desequilibris al sistema hormonal i de causar afectacions, especialment al sistema reproductor.

75%
de més de 65.000 tones d'hidrocarburs
Salvia pour-over actually aesthetic McSweeney’s, chillwave quinoa roof party letterpress semiotics.

EVITAR LACONTAMINACIÓ PER 

HIDROCARBURS I OLIS

La Mar Mediterrània és la mar més contaminada del planeta, que anualment rep entre 400.000 i 500.000 tones de petroli i residus oliosos. Les principals fonts de contaminació per hidrocarburs són degudes al trànsit, operacions rutinàries de càrrega i descàrrega i accidents de grans vaixells, especialment dels que transporten cru. Però no hem d’obviar les petites pèrdues degudes al maneig de motors, o a la realització d’operacions rutinàries com quan omplim el dipòsit del motor o simplement quan naveguem.

75%
de més de 65.000 tones d'hidrocarburs
Salvia pour-over actually aesthetic McSweeney’s, chillwave quinoa roof party letterpress semiotics.

EVITAR LA CONTAMINACIÓ PER SABÓ PINTURES I ANTIFOULING

Sabons

Els sabons són elements quotidians que fem servir des de que ens aixequem, fins la nit. Actualment contenen moltes substàncies no presents en els sabons tradicionals i que són perilloses pel medi ambient;.

 Productes antifouling (antiincrustant)

Les pintures antifouling es fan servir per a preservar l’obra viva de les incrustacions d’organismes vius que s’adhereixen quan el vaixell està a l’aigua. La problemàtica d’aquestes pintures són fonamentalment els elements biocides (literalment substàncies que maten organismes vius) que eviten que els organismes s’adhereixin.

75%
de més de 65.000 tones d'hidrocarburs
Salvia pour-over actually aesthetic McSweeney’s, chillwave quinoa roof party letterpress semiotics.